O nama

Samobor, 19. – 31. kolovoza 2017.

Zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters se u 7. godina svog postojanja etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Zanimljiv učenicima mnogih zemalja Europe i Svijeta, ovog će ljeta ponovo okupiti predavače i mlade glazbenike međunarodne reputacije. Uz gitaru, klarinet i violinu. Samoborom će odzvanjati zvuci violončela i glasovira, zahvaljujući briljantnim bečkim umjetnicima i pedagozima Nataši Veljković i Tobiasu Stosieku. Ove godine po prvi puta ugostiti ćemo još jedan puhački instrument. Posebno smo ponosni da će masterclass saxophona voditi Lovro Merčep, samoborac. Iako tek u dvadesetim godinama stekao je u međunarodnu reputaciju kao solist i komorni glazbenik.  Naposlijetku istaknimo da će se našem prošlogodišnjem predavačkom timu uglednih europskih glazbenika pridružiti neprikosnoveni stručnjak za gitaristiku, umjetnik, pedagog, istraživač i predavač na  Conservatorio della Svizzera italiana di Lugano, Lorenzo Micheli.  

Raznolikost Youngmastersa nije prisutna samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Osim već ustaljenih nastavnih oblika za aktivne polaznike poput individualne nastave instrumenta, komornog i orkestralnog muziciranja te rada na dionicama, ove godine uvodimo i jedan manje zahtjevan program pod nazivom Ljetni orkestar za gitariste i gudače. Učenici i studenti koji prvenstveno vole takav način muziciranja mogu  sudjelovati u radu orkestra, a da nisu nužno aktivni polaznici programa ljetne škole ili majstorskog tečaja.

Nadalje, podsjetimo se da je učenicima i studentima glazbe Youngmasters prilika za otkrivanje novih akustičkih i inspirativnih prostora za izvođenje. Uz edukativne koncerte i koncerte majstorskog ciklusa uživat će i u recitalu pobjednice natjecateljskog koncerta Youngmasters Excellent koji se održao u sklopu ovogodišnjeg Proljetnog seminara Zorana Dukića.  Sve će to mladim glazbenicima pružiti obilje glazbenih doživljaja i obogatiti njihov boravak u Samoboru. Na kraju će svojim završnim nastupima i sami postati dio te velike festivalske svečanosti.

Youngmasters ima dvije radne koncepcije koje se u nekim segmentima preklapaju:

a) koncepciju rada ljetne škole
b) koncepciju rada masterclassa

Broj individualnih satova razlikuje se u izboru ljetne škole ili masterclassa, a skupna tematika, međusobno slušanje, komorna glazba i orkestar gitara zajednički su objema koncepcijama.

Dobro došli!